Sunday, December 30, 2012

Bandung hari pertama.. Jalan2 grande

Check in bilik hotel aston tropicana lambat. Ntah kenapa fitry yg reply email confirmation hari tu tak masukkan dalam list daftar masuk. Padahal dah bayar hotel. Check in hotel aston tropicana dalam pukul 11 malam depa. Anak dah meragam. Pukul 1 tido

Next day bgn awal breakfast kat hotel aston tropicana cihampelas. Langsung ke grande factory outlet..takde beli pape, sbb kitorg plan nk ke rumah mode dulu. Tp pak supir kata rumah mode belum buka lagi. Then terus je ke toko tiga sebab supir tu kata dah dekat. Kalau ke rumah mode dah patah balik katanya. Then terus je ke toko tiga. Masuk je terus ke lantai atas bhgn baju perempuan dan cari tempat parking yang selesa. Panas walau ada kipas. Iris dah meragam nak tido. Terus buat susu dan tidokan dia kat kerusi yg ada. Letih sgt le tu tido lambat bangun awal. Aku suh papa pergi cari jeans levis dia sblm iris bangun. Iris ni tak boleh tgk papa dia hilang dari mata dia,menangis macam kena dera je bunyiknye..jenuh nak memujuk.. Aku ni mana reti pujuk budak yang hilang jejak kasih ni..hahah..takdela.. Dia tak makan pujukan aku.. Rapat sungguh dengan papa dia. Rimas tau nggak iris..

Tak terasa pun iris rapat kat papa dia, sbb senang la akunak melayan simuhammad. Aku tak boleh bayang kalau iris tu melekat je kat aku, mesti dak muhammad ni terbiar sebab layan kerenah iris je..heheh

Lepas tu kat toko tiga ni jeans memang lawa2.. Tapi aku tak beli pon.. Papa je beli. Papa cakap jeans toko tiga dah mahal dah. Nk sama harga dengan kl dah. Kalau dulu beli jeans levis kat toko tiga boleh dapat harga separuh dari harga kl, contohnya kalau hrga kl sehelai rm300 kat toko tiga boleh dapat dapat rm150 gitu.. Tapi sekarang dah mahal, hampir nk sama dengan hrga kl.. Tapi papa beli la juga sebab dah sampai kan. Kalau ada perbandingan harga pun dalam puluh2 saje..tak jauh beza

Lepas toko tiga terus ke hotel sebab nak rehat2. Bagi anak2 tido dan selesa. Lepas tu pukul 5 bandung kitorang keluar semula cari makan kat testoren sangkuriang. Dulu nama restoren ni sari pawon. Tapi dah tukar nama ke sangkuriang. Tapi masih owner yang sama. Kitorang order nasi putih, ikan gurame bakar, tomyam seafood, ayam masak ape tah, telur dadar, kailan ikan masin, kangkung belacan, dan sotong petai..air pula alpukat juice gitu..dan air putih.. Ceh konon nak makan makanan sunda, tapi yang banyak makanan thai je..hahah

Mmmmm komen aku

Ikan gurame bakar, aku tak usik sebab tak makan ikan darat atau ikan air tawar. Jadi aku tak tahu rasa sedap ke tak. Tapi papa kata sedap.

Tomyam seafood depa, aku rasa aku masak tomyam lagi sedap kot. Heheh.. Ini komen aku je tau.. Sebab kuah dia macam tak sampai rasa dia kat tekak aku. Tomyam versi sunda gitu.. Then seafood yang ada aku just ratah udang je, sotong aku tak makan sebab hanyir sikit.

Kailan ikan masin ok, kangkung belacan depa ok, telur dadar ok. Sotong petai pulak ok lah.. Tapi kat malaysia lagi sedap rasanya. Sotong pula over cooked. Rasa macam selipar je. Aku kalau makan sotong aku tak suka sotong yang di hiris2 kat bdn sotong tu, konon nak buat corak2 la..sebab sotong yang potong macam tu tak sedap lidah aku rasa. Tak tahu org lain tapi kalau aku ye.. Rasa selipar je masuk mulut. Sotong hiris2 mcm tu kebarangkalian sotong cepat masak adlh tinggi dan menjadi selipar. Heheh

Ayam masak apa tah pun aku tak rasa, sebab aku tak suka makan ayam kat luar, kebarangkalian hanyir tu ada..

Then kitorang langsung aja ke hotel dan tido..capek!





- Posted using BlogPress from my iPad

Location:Jalan Cihampelas,Sukajadi,Indonesia

2 comments:


  1. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

  2. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete