Friday, January 17, 2014

LIVE SAFARI KAT BANDUNG INDONESIA

haluuu peeps

assalamualaikum semua


tetiba malam ni nak throw back balik peristiwa setahun yang lepas.. umak kau... dah setahun baru nak cerita, peram lama sangat gambar-gambar ni kat macbook lama2..yeah.. ahhh korang faham2 sendiri je lah bahasa aku, anggaplah aku tengah depan mata korang sedang berleter pasal bandung live safari ni...bestt

apa??? tak main la bandung.. ek eleh poyo je lebih .. korang tahu sampai sini jadi jutawan tau.. jangan nak poyoh sangat

ok intro nya memang agak teruk.. nak kenalkan watak2 dulu kan..

ini papa dan anak saya nama muhammad.. botak sikit tapi saya akui dia comel dan ikut muka saya. ngeeee larikkk





Ini mama muhammad, mama love to dukung muhammad walau kau berat sangat nak! huhu .. kitorang masa ni tengah berdiri depan hotel tunggu bapak supir untuk datang ambil nak ke live safari kan. so ada camera tu takkan nak buat jeruk pulak.. gunalah!

macam comel jew.. macam comel jew.. macam cantik jew.. macam perasan jeww.. haha

comel tak kak ton..........? comel kak ton...

pulak!

bila nak sambung cerita? ..






hai iris.. hai supir.. ok ni la supir kitorang sepanjang di bandung.. namanya pak Ratno. Ramai yang guna servis Pak Ratno ni dan ramai yang suka dia pasal dia ni humble dan tak suka ambil kesempatan kat pelancong malaysia .. nah gitu.. korang berkenalan la kejap.. iols nak sambung bercerita lagi.







Hotel tempat kitorang menginap.  Aston Tropicana betul2 kat kedai2 area Cihampelas. Keluar je hotel dah boleh shopping ikut suka korang. Hotel best, 5 star.








abam demok saya





ok kitorang dah nak sampai ke zoo bandung. Live Safari tau.. budak dua orang ni jual lobak kecil untuk pelancong bagi makan kat dalam zoo. pandai bisnes kici kici.. bagus2.. budak yang belakang tu handsome boy, saya nak ambil gambar dia, dia menyorok belakang kawan dia malu. hihihi

harga seikat murah .. berapa?... tak ingat. :)




3 jam perjalanan tau dari bandung ke Live Safari ni, kematu cik von kita. pasal apa tau, pasal macet teruk la sepanjang ke sini, lane pulak sempit. huii sabar jela






























thanks for stopping by! MamaQist

Tuesday, December 10, 2013

macam gajah je.. macam badak air je

hi peeps

baru2 ni keluarga bahagia aku hampir hancur oleh spesis badak air atau gajah atau mamoth.. hahaha

kutuk kaw kaw!

pelik kan spesis cenggini... aku ok je.. hahaha sempoi.. takut pihak2 yang terlibat dengan kegarangan aku.. aku garang aku baik tau.. (kenyit mata)

bangkai gajah tutup macam mana pun akan busuk juga.. ropenye dah terbongkar segala2nya.. spesis badak air ni sanggup buat kat saudara kandung sendiri demi mencapai misi nak dapatkan cinta secara terdesak..

golongan pendidik kononnya perangai macam haram.. hazabedah

pihak lelaki dan keturunannya langsung tak suka badak air ni.. terdesak betul kaka ni.. sian pulak aku kat dia.. aku tak kutuk kau pun kaka.. depa yang kutuk.. aku senyum je.. tolong senyum.. hehehe

lain kali jangan mengacau.. kau mengadu2 kat suami aku tu bawak padah je.. kesian lak..

untuk para isteri dan bakal isteri.. kalau ada spesis badak air macam ni nak mengacau rumah tangga korang, korang jangan lerr menangis sampai tujuh tempayan.. dont fool urself just because makhluk.. stand strong and take action.. u have power la dear.. jangan lembik sangat.. jangan takut untuk protes balik.. ayat2 power klu nk pm aku.. aku leh ajar kan.. kita berdiri teguh untuk membanteras badak air yang tak sedar diri.. tengok cermin voleyyyy?

nanti aku nak sambung lahar kau.. ada kerja

cam gampang kaka desperate itew...

hello ladies wake up and lets zumba! meowww

raise ur value......................

yeahhhhhhhhh


thanks for stopping by! MamaQist

rindu pada....

hi peeps

tak reti aku nak bermadah dengan kau yunk.. tp aku rindu kat kau.. sahabat selamanya.. munie.. munirah a bakar

tempat pinjam bahu ketika kesakitan.. cuma aku tak reti berterus terang ngan kau aku rindu saat kita kuliah bersama, hang out bersama.. ikat perut bersama, buka puasa sama, di keji dan di pulau bersama..

seronoknya hati aku masa dapat jumpa kau baru2 ini, the true sahabat akan nampak sahabatnya sedang dilanda ujian maha hebat .. baru je aku tunjuk muka kau dah siap2 tanya. ko kenapa weiiii...

aku je tak mo kongsi apa2 kali ini sebab aku rasa aku tak perlu bebankan kau dengan hal remeh.. kau pun byk kerja nak settel kat ofis tu.. kau pun pening kepala memikirkan hal2 berkaitan rumah tangga org lain ..  kau pun bla bla bla ............... sapa suh nak jadi peguam sangat.. padan muka! hahaha

kalau aku tak teruk alah mengandung haritu aku pun mesti dah jadi lawyer macam kau.. hehehe

pesan aku sahabat.. enjoy kerja kau.. jangan tension tension.. mana tahu one day aku jadik balik masuk track lapangan perundangan.. boleh kita haippppppp

hahaha!


aku rinduuuu ko weiii munie...





thanks for stopping by! MamaQist

Wednesday, November 13, 2013

petua senang bersalin versi zaman moden

hello mak buyungss...


ku tahu kamu sekalian masuk sini nak cari petua senang bersalin kan kan kan?...  petua senang bersalin yang aku nak habaq ni versi zaman moden yang terbukti berkesan al petua senang bersalin versi 1malaysia gitu..

petua ni diperturunkan oleh my doktor aku yang cek aku setiap bulan di klinik beliau di ampang putri tingkat tiga, klinik dr zalina.

masa minggu 37 aku mengandung irsyad, aku habaq aku nak bersalin cepat kat doktor. aku tak mau tunggu 40 minggu, sakit tulang punggung aku ni aku dah tak larat menanggungnya dek kerana budak soleh lagi muslih dalam perut aku ni berat sungguh aku nak pikul setiap hari.

makanya si doktor pun suruh aku amalkan petua senang bersalin yang diperturunkan dari client dia sendiri, di mana client itu sendiri mengugel petua mudah bersalin itu di laman google dan client itu memberikan testimoni yang memang betul petua itu berkesan untuk mudahkan proses bersalin beliau.

so ni kira recycle balik la ni....internet ----> client----> doctor ----> aku ----> blog ini.

jadi, petuanya itu mau senang bersalin sangat mudah kata dok nya.

MAKAN KARI

ye........itu ler petuanya. brekfast....kari! lunch...kari! minum petang..kari! makan malam...kari!

HARI HARI KARI...........................................................................KARI, KARI DAN KARI LAGI!




pengsan!



Menurut doktor, mungkin sebab kari banyak rempah ratus yang berkhasiat dan panas untuk membantu proses pembukaan serviks. Itu doktor cerita lagi, client itu mulanya tada percaya, tapi dia buat juga, esoknya itu client sudah bukaan 6 cm, kelam kelibut masuk labour room.

mak buyung trylah cuba.. aku dah cuba, ye sungguh memang cepat proses bukaan rahim aku.


larikkk!

thanks for stopping by! MamaQist

Sunday, June 9, 2013

Shopping di kenanga wholesale centre

Hi korang
Dah dekat nak raya ni kan mesti tengah plan nak beli baju apa untuk anak2 kan.. Ok le kita terus cerita pasal kenangan wholesale ni.. Sapa pernah sampai sini mesti tau tempat ni.. Dan paling tragiknya suami ahkak yang memang azali duduk KL ni tak tau tempat ni tempat apa.. Hahaha


Kenanga wholesale ni kalau nak tanya jalan kat ahkak yang pemalu nak keluar rumah ni tak payah lerr ye.. Ahkak tau kenanga ni dekat2 pudu times square cenggitu lah.. Nak bagi direction memang bukan ahkak orangnya...
Ahkak tepek gambar yang sempat ahkak snap je ok.. Tapi gambar ini tak cukup untuk memuaskan hati korang yang tengah google pasal kenanga wholesale... Pasai pa..pasai akak segan betul nak keluarkan kamera iphone5 akak nak snap gambar banyak2 sebab akak tau mesti tak dibenarkan snap gambar punya.. Tapi akak snap juga pasai nak tepek kat blog kan..


Pastu gambar2 ni hanya satu level je yang ahkak rajin nak tangkap gambar.. Level lain ahkak dah tak larat nak tangkap gambar pasal mata dah rambang roll eyes tengok baju2 yang macam2 pesen dan design dan kaler dan harga dan murah2.. Dengan syarat memborong.. Lepas tu ahkak pulak berjalan dengan putera dan puteri raja lohaiii omak banyak betul ragam dua orang ni yang buat ahkak harus pergi telaga tujuh untuk mandi bunga ambil tenaga balik.. Plus ahkak ni tengah mengandung 6 bulan jadi badan memang takde ekstra tenaga untuk mengambil gambar.. Tenaga banyak di simpan untuk seluk handbag capai duit dan membeli pastu blah ke kedai sebelah lepas tu perkara yang sama berulang...




Banyak membebel pulak hari ini.. Itu tanda gian nak melepas geram kat blog..hehehe


Gambar2 pulak banyak ambil baju budak2 saje pasal ahkak memang ketagih tengok baju budak2 ni.. Tapiiiii.......


Korang harus pandai bercakap dan komunikasi dengan penjaga2 atau tokey2 kedai ni.. Pasal diorang ni bukan desperate sangat nak kita membeli kat diorang.. Suasana kat sini bukan macam di pasar baru bandung atau tanah abang jakarta yang kalau kita lalu je kat toko2 diorang, diorang akan panggil dan suruh membeli.. Tapi kat kenanga wholesale ni suasana berbeza sikit.. Ko nak beli.. Beli.. Ko tak nak beli .. Ok fine.. Cam tu lerr lebih kurang gambarannya.. Diorang tak akan pujuk rayu kau beli lah..belilah... Sambil buat muka hagemaru








Lepas tu korang kena lah rajin bertanya tau... Kalau tak rajin tanya memang kau balik rumah nanti akan cakap kat diri sendiri.." Apasal aku beli barang ni.. Harga pun lebih kurang je ngan kat luar" ..atau


"isk isk baju ni bukan cantik pun pasal apa aku borong kat kedai tu banyak2..ni semua tokey kedai yang satu tu punya salah.. Kedai ni boleh campur pattern tapi design out dated, tapi kedai yang satu lagi tak boleh campur2 pattern.. Kena ambil satu pattern saje tapi design memang tengah hot kata orang...."


Dan ini lah yang berlaku dengan ahkak.. Walaupun ahkak suka tanya tapi banyak lagi ahkak kena belajar tentang ilmu shopping ni di kenanga wholesale ini.
Sapa la yang nak pakai baju satu pattern je kan?? Kalau nak dapat harga borong kena amik 6 helai dengan satu pattern.. Ahkak tak niaga la tokey.. Ahkak nak buat basah kat rumah je baju2 kenanga ni..


Tapi kau jangan.. Baju2 yang ada dalam kenanga wholesale ni cantik2 dan trendy.. Tak macam kalau beli kat bandung..kat rumah mode ke.. Atau mana2 factory outlet kat bandung.. Kita rasa bila dah masuk factory outlet kat bandung tu rasa.. Wahh cantik2 nya baju kat sini..dan tanpa fikir panjang terus beli.. Rumah mode contohnya.. Tapi bila kau balik malaysia.. Dan pakai.. Baru kau tahu kualiti baju rumah mode tu tak seberapa.. Paling tak bestnya cutting tak selesalah.. Outdated lah..bla bla bla.. Paling ahkak perasan dan tak suka bila brand yang di jahit kat belakang leher tu di gunting.. Mohtip kau gunting kenapa? Secara tak langsung jadi kain murah kat hati ahkak baju2 dari rumah mode.. Nah kau mengutuk rumah mode pulak.. Kata nak cerita pasal kenanga wholesale..ngeeee








Lepas tu kat kenanga wholesale ni korang kena makan redbull siap2 ambil tenaga kekdahnya.. Pasal korang wajib masuk satu kedai ke satu kedai untuk survei baju2 yang korang nak beli atau niaga.. Sebab ada kedai yang nampak dari jauh cantik blink2 baju diorang.. Bila masuk dan belek baru tahu kualiti jahitan tak cantik.. Biut2 kata orang sabah.. Sebab tu ahkak nasihat kalau nak ke kenanga wholesale ni cari tenaga extra dulu.. Kalau tak balik nanti kau komplen diri sendiri balik menyesal beli baju yang kualiti kurang tapi harga lebih kurang dengan kedai lain yang berkualiti.. Tapi jangan risau.. Kalau rajin terjah dan bertanya korang akan jumpa kedai yang jual baju berkualiti dari segi jahitan, material yang digunakan dan harga yang berpatutan..








Contoh soalan yang ahkak selalu tanya kat sana bila melangkah je masuk ke satu kedai ke kedai lain ialah..soalan bocor gitu..


" boss kalau beli personal boleh campur pattern aa?"


" berapa pieces boleh beli untuk dapat harga borong?"


Selalunya tokey2 dia tak bagi beli borong dan campur2 pattern.. Diorang tetapkan kalau nak borong kena satu pattern untuk 6 pieces.. Sebab.. diorang pun nak habiskan stok.. Jadi kena la juga jaga bisnes diorang..


Lepas tu kalau kita boleh campur pattern pun 3 atau 6 pieces keatas je diorang akan bagi tapi bukan harga borong lah yang dapat.. Tapi dapat harga diskaun..so ko kenalah pandai ilmu matematik tambah tolak sikit2.. Baru win win situation gitu..dia untung ko untung..nah gitu..









My personal view..


Tempat ni ok lah untuk yang nak mulakan bisnes kecil2 an atau nak buat hadiah sanak saudara atau nak buat sedekah ke rumah2 kebajikan.. Boleh cari barang kat sini sebab boleh dapat harga murah.. Walaupun ko tak dapat harga borong tapi harga diskaun yang diorang bagi masih kira murah berbanding beli kat luar.

Psttt.. Baju2 kat poplook ahkak jumpa ada sama kat sini uols..

Hihihi




Lepas tu kalau nak datang sini jangan bawa budak.. Lenggang kangkung untuk keselesaan dan kepuasan




Cuti umum jangan gatal datang sini..menyesal nanti pasal diorang akan tutup kedai bercuti.. Bukan best pun masuk shopping mall tapi kedai tutup.. Sakit jiwa nanti








Baju muslimah dia cantik2 dan puas hati berbanding beli baju muslimah kat indon yang tah pape tu..heeeee sempat lagi








Kalau nak lobi suami supaya datang kenanga wholesale ni boleh tunjuk entri ini kat dia..








Wah nak cerita juga.. Hari tu plan kononnya lepas shopping kat kenanga wholesale ni nak pergi jakel.. Nak borong kain buat baju raya gamaknya..tapi nan hado jah.. Dari pukul 10 pagi sampai ke pukul 6.30 petang ahkak duduk dalam kenanga wholesale ni jah.. Kau hado.. Bila nak balik risau parking fee mahal..pasal lama sangat dalam tu kan.. Dulu ye lerr parking dia free.. Baru bukak.. Nasib baik bila bayar parking kena caj rm6 je.. Mahal tak? Dari 10 pagi sampai kul 6 lebih.. Murah le tu.. Matik ahkak ingat dah kena puluh2 ringgit tadi..jakel pun x dan nak pegi..












Nak pergi shopping kat kenanga wholesale ni pergilah pada hari yang kurang kesesakan lalu lintas..nanti jadi hulk hogan kalau terperangkap dalam jamm pulak nanti..


atau pon naik LRT Hang tuah.. Nak bagi direction pun ahkak tak berani pasal ahkak tak pernah turun stesen Hang Tuah..heheh
















Banyak juga ahkak membeli hari tu.. Tapi tak sempat nak snap gambar baju2 yang ahkak beli..ahkak belum pergi ke telaga tujuh ambil tenaga baru.. Ahkak tak larat dik oi.. Ok lah ahkak harap entry ahkak ni berguna ye.. Makaceh..
Sekian