Thursday, February 5, 2015

sekolah pilihan anak masuk darjah satu

bismillah.. setelah sekian lama malas nak update, hari ni terfikir nak kongsi, saya guna bahasa saya je k.. alkisah hari ini dan kelmarin aku dan suami dah sibuk nak masukkan anak sulungku iris ke sekolah rendah kebangsaan, sekarang dia masih kat kindy Little caliph School untuk 6 tahun.. now kena daftarkan dia masuk sekolah rendah pulak..

aku tukang search kat tenet, finally jumpa la sk sri bintang utara ni, dekat pun dekat, dan semua pun tahu ini sekolah apa, SBT.. pastu nak masuk memang kena bersaing sikit..

aku kol sekolah ni, suami gi amik borang kat pejabat depa, pastu banyak la tugasan kena buat, kena fotostet itu dan ini, bil air bukti ko duduk wilayah kuala lumpur dan bla bla bla..

ok nak cerita, tengah malam aku la mengisi borang ni, suami dah lena di ulit mimpi.. menggagau gagahkan mata yang super nagntuk demi anak nak sekolah.. aku doa mudah2an iris diterima masuk ke sk sri bintang utara ni..

nak di ceritakan juga, walaupun aku dah gugel sana gugel sini pasal sk sri bintang utara ni, nak la juga aku korek sikit kat org yang angkat fon aku masa kol ofis sekolah ni, aku nak tahu apa beza sk sri bintang utara dan sk sri bintang selatan.. nak juga aku tambahkan sedikit ilmu gugel aku tu, walau aku tahu apa beza dua buah sekolah ni.. hihihi.. tapi menurut orang yang angkat fon aku hari tu.. perbezaan antara sk seri bintang utara dan sk seri bintang selatan ialah pagar sekolah je berlainan..


+*&%$#@!_*&^


rasa nak gelak pun ada dengar jawapan dia..

u made my day hahahahahaha

ok la kalau camtu boleh la juga dibuat sebagai perbezaan..

dan hari ini borang anak dah pun di hantar, suami balik suh ajar ank molek2 sebab nak masuk ada tapisan bagai.. oh Allah.. nak masuk darjah satu pun ada tapisan dan tapisan ko.. memang depa nak jaga kualiti la.. siap temuduga kalau tak silap..

aku pun gugel la tapisan2 ini tapi memang takde langsung parent atau sesapa yang bercerita pengalaman hantar anak ke sk seri bintang utara untuk lalui tapisan dan temuduga.. kalau pembaca blog ni ada pengalaman cuba share kat komen tau, aku betul2 blur apa kah tapisan yang akan mereka hadapi.

anak aku ni nur iris qistina background 4-5 tahun sekolah PASTI ILMI TAMAN NIRWANA, sekolah pulak duduk dalam balairaya klasik, kemudahan memang kekurangan, kalau balik rumah dari sekolah, tak SAH kalau kaki dia kena gigit pepijat merah2.. Tapak kaki pulak tak SAH tak hitam, awalnya aku fussy, lama2 aku ok, asalkan anak aku tak mati sudah...

walau bagaimana pun aku bangga dengan pencapaian dia pada umur 5 tahun, walau aku la orang paling risau pasal dia, kuat main dan kuat sangat main, ikut mood dia, kalau panggil untuk mengaji ke, belajar ke, air mata dah standbye dan duk kaku renung aku balik, aku kalau kena renung macam tu memang bertukar jadi sang rimau.

dan tanpa di sangka anak aku dapat no 2 keseluruhan budak 5 tahun kat PASTI, beza dua markah je dengan yang kawan baik dia ALEESYA ADREANA, sungguh aku terkejut, masa balik sambil driving, senyuman aku dah serupa kambing, senyum2 kambing dengan anak aku sorang ni. sebab aku tahu aku pun dah serupa mak rimau taim ajar dia tapi mata nangis renung aku kaku pastu takmo belajar. ek eleh budak ni.. camana boleh jadi ni.. penangan rimau ke..

lepas dari tu cikgu Pasti cikgu kesayangan Iris, Cikgu HANA, bagitahu Iris akan pergi ujian ke peringkat penilaian seterusnya iaitu peringkat pandan, kalau lepas yang ini, pergi lagi ke peringkat negeri pulak..tapi iris tak dapat laa... tak cukup motivasi lagi dari aku..ok sambung..bersaing dengan budak dalam 20 orang, dia dapat no 7. kalau tengok soalan depa memang ko geleng kepala, ini bukan soalan tahap budak tadika punya soalan, ini tahap darjah tiga sekolah rendah. cikgu hana dah risau takut diorang tak boleh jawab, soalan memang susah.. memang susah. aku tengok pun susah hati.

apapun mama doakan iris dapat masuk ke sk seri bintang utara, semoga urusan iris dipermudahkan olehNya.  kalau tak dapat masuk pun mungkin rezeki iris di sekolah lain. insyaallah amin.

thanks for stopping by! MamaQist

Friday, November 14, 2014

persediaan mendaki gunung kinabalu part 1

yahooooooo

ehem.. ok eksaited ok..hahah.. tak sangka aku akan menjejakkan kaki ke gunung kinabalu bersama suami, tak pernah terfikir dek akal ku akan memanjat gunung itu walau gunung tu lah aku duk tatap setiap kali balik ke sekolah menengah asrama dulu-dulu..

camana boleh jadi ni, nak dipendekkan cerita kawan kerja suami pakat2 kat grup caca marba dia kat whatsapp kononnya nak mendaki gunung kinabalu lah kononnya, suami pun nak join sekali padehal den tau dia ni fit tara mana, sukan pun tak minat apa lagi mendaki.. tapi ape dehal.. agi idu agi ngelaban kan..

aku pun di beritakan khabar itu oleh suami, tapi dia tak nak bawak aku, sapa jaga anak katanya.. mmm ok.. kita rileks je.. tapi well kalau dah gedik nak itot sapa boleh halang.. hahaha

si kawan suami yang buat perancangan ni orang sabah juga, ropenye belum booking lagi tempat untuk memanjat, padehal depa dah book flight bulan lima ni, haiyaa.. nasib baik suami ku memesan untuk kol Sutera Sanctuary Lodge untuk survey harga, cari harga murah katanya, sebab spend rm500 lebih untuk mendaki gunung adalah amaatttttt mahal bagi aku.. bukan nak take over kerja si kawan tadi.. survey jak bah

survey punya survey.. huiii orang sabah ada rate tersendiri laaaaa... tak rugi ka kalau kita orang sabah tapi pigi bayar rate urang semenanjung..

aku mulanya kol sutera sanctuary lodge dulu, tanya itu ini.. dipendekkan dialog, camnilah lebih kurang.....

rate orang semenanjung memang mahal sikit dari orang sabah, paling minimum pakej dorang bagi rm536 hengget, mahalnye dlm hati, pakej tu untuk 3 hari 2 malam termasuk penginapan, makanan, permit, insurans dan sijil, tidak termasuk malim gunung atau guide la.. pas tu tanya SSL klu orang sabah camana, dia gtau kalau orang sabah kena kol Sabah Parks.. Sabah Parks ni bawah goverment sabah, so aku pun kol lah sabah park... tapi jangna tak tahu, dari aku kol Sutera Sanctuary sampailah kol Sabah Park, sampailah kol Kinabalu Park yang akan aku cerita lepas ni, selalu betul engage bila telepon diorang ni, dalam hati diorang ni gayut di tepon bah kali, hahaha, tapi mungkin terlampau ramai yang buat booking kali tu kan..

ok sambung balik cerita tepon Sabah Park punya person incharge lepas engage banyak kali,  dia kata orang sabah rate ikut berapa orang kita naik, dia nda pulak bagi berapa rate yang betul, yang aku ingat dalam rm200 lebih dia kata ikut berapa orang, kalau aku salah dinasihatkan rujuk sendiri dengan Sabah Parks, lepas tu dia cakap lagi kalau orang sabah naik 2 hari satu malam jak, garuk kepala aku.. ingat senang keww nak setelkan benda ni, sebab dalam grup kami tu campur2 dengan orang semenanjung, orang sabah pun 4 orang jak, macamana kami mau mendaki kalau Sutera Sanctuary punya pakej 3 hari 2 malam dan pakej sabah Park pulak 2 hari satu malam..choiii.. ok time ni mulut aku digunakan sepenuhnya.. tanya dan tanya dan tanya..

kakak tu kata (kakak ke?) kalau mau match hari kena book sabah park dulu dan matchkan dengan pihak sutera sanctuary.. ok setel.. faham tak proses dia ni?

now satu hal lagi, hari yang kami pergi tu ada kekosongan tak, ning nong ning nong.. di pendekkan cerita hari yang kami pergi tu.. 2 dan 3 haribulan Mei 2015 adalah FULLY BOOK.. berpeluh aku, aiyak camane ni, flight dah booking, semangat pun dah tempah, tapi tempat totally fully book..

so tips mendaki gunung supaya membuat tempahan 6 bulan awal tidak lagi boleh diikuti, sebab time ni aku booking bulan oktober 2014 hokeh, 8 bulan sebelum lagi... apa cerrrrrrrr ni..

so aku kol balik Sabah Parks, cadang nak meminta simpati..haha takdelah..so aku luahkan kesedihan aku, konon la sedih..puiii..hahaha, nasib baik kakak yang angkat kol tu bagitau aku supaya cuba telefon kinabalu park, menurut dia, ada hostel baru tu situ atas gunung, aku siap minta dia eja nama hostel tu, L.e.m.a.i.n.g..

gigih la aku menelefon Kinabalu Park dan cakap dengan person incharge depa tanya buleh ka tu aaaa buat tempahan untuk pendaki sabah dan semenanjung sekali, nama yang angkat kol aku tu si John dia bilang namanya, tapi si John ni macam pening2 tau jawapan dia, banyak betul siampang siur, hahaha, tak kisah lah, aku terus tanya dia 2 dan 3 haribulam mei 2015 ada kosong ka tu john? si john ni kata.. alah tiada kosong tau, yang ada 4 hari bulan jak..huarghhhh aku pun teragak2 nak buat book dulu sebab yang nak naik ni grup geng suami aku, kalau naik 4 haribulan turun dari gunung 5 haribulan petang, 6 hb pagi pulak balik semenanjung, mak aih penatlah diurang nanti, flight aku dan suami lambat sikit, jadi tak kisah..

tapi apapun juga aku kena booking juga tempat untuk 4 hari bulan tu.. habis tu kalau tak booking memang gigit jarik laaa... rupanya gunung kinabalu ni cepat sold out macam perfume chanel no. 5 yang aku jual..

ok setel.. dah buleh mendaki sudah kamuurang.. nasib baik ada aku.. wakakaka angkat bakul gerak sendiri kou kan..

ohoi lupa bagitau harga, Lemaing Hut ni hostel baru, baru je 2 bulan beroperasi august 2014 hari tu, jadi kalau nak bayar, kena walk in, nda buleh bayar online, bayar di pejabat Kinabalu Park sana tu kundasang.. so bayaran dia rate sabah sama dengan rate semenanjung, RM137 SAHAJA.. murah kan.. ini nda termasuk guide dan makanan, makanan beli sendiri di laban rata, nda macam Sutera Sanctuary yang pakej termasuk makanan, no wonder laaaa harga diorang paling minimum RM536.. paling maksimum jangan tanya aku, aku tak tahu, kol Sutera Sanctuary la ya..

so kesimpulannya....

Sutera sanctuary Lodge rate harga dorang untuk pendaki yang datang dari semenanjung jak

Sabah Parks rate harga hanya untuk pendaki dari Sabahan jak

dan Kinabalu Park untuk Hostel Lemaing Hut, rate harga untuk SABAHAN DAN NON SABAHAN ADALAH SAMA...RM137.

so kalau kou tu orang sabah, ikutlah lah rate sabah, buat apa bayar mahal, sama jak tu, klu kaki nda ketat bayar mahal pun nda sampai juga ke puncak..

nasib baik aku pandai guna mulut cakap sabah tanya itu ini, agak2 kalau aku give up tak mencari, mungkin tiadalah ekspedisi kali bulan mei 2015 nanti..

woooooo tak sabarrrrrrr

now tinggal lagi mencari homestay.. ada cadangan homestay mana yang best untuk grup cacamarba macam kami ni, ada family, ada bujang, dll..

hope posting ni membantu korang, sorry aku rojak cakap sabah dan semenanjung, siuk bei cakap sabah..haha


thanks for stopping by! MamaQist

Monday, August 25, 2014

bila sia buhsan

bila sia bosan gilak mau buat apa aa.. haih malasnya lah mau buat itu ini.. bah apa lagi... ada la juga ni entri bodoh yang ditaip.. hari ini sia mau cakap sabah.. rindu gilak cakap sabah.. bulih bah kolo ko... hahahaha

sia anak kelahiran sabah kawin dengan orang yang muka sabah tapi sia pulak yang muka org semenanjung.. suami sia pulak yang jadi muka sabah.. aaaaatokoi kawan
hahahaha

sebenarnya sia mau cerita bila sia buhsan, semua benda sia nda mau buat walaupun masa tu baju berbakul2 belum lagi sia lipat... hehehe.. walaupun bisnes sia belum lagi saya kasi merketing.. adui dogo.. memang la ni mau cari pasal... hahaha

kalau sia buhsan entri sia ni pun entah apa2 lah...

sebenarnya kan saya baru je bei balik dari amik anak sia dari sekulah di PASTI hilek.. dekat itu dewan org ramai.. endu bah dorang buat di dewan jak bah.. lepas ambil tu anak saya terus ajar dia buat kerja sekolah.. lepas ajar anak kerja sekolah saya bawa diorang naik atas tidur petang, kalau enda kasi tidur meragam jak dorang ni..

lepas tu.....

anak sia sudah bangunnnn



ghhhgjhjghjghjhfjg

bila la mau habis kebohsanan saya padai hari ini...

lol



thanks for stopping by! MamaQist

Monday, August 11, 2014

RAYA PERTAMA 2014

ahahah..

ok taqabballahu minna wa minka..

today is raya ke sembilan.. now baghu nak hapdet raya pertama punya cerita, i dont know where to start, but before i wrote this post, im always thinking what my Stalker says, i know u there.. hahaha Stalker me nothing earn sumthing laaa... but when we just waste our time with this STALKER,  we cannot do anything what u want to do..so abaikan.... live your life... dan abaikan mereka..

first of all, our theme for this RAYA 2014 is royal blue, some says called its electric blue, but i think the define of electric blue is kurang tepat, because electric blue is more to turqoise.. in my 2 cent..if u want more detail, try to cut off your electric cable and see what will appear.. hahaa.. pls do with parrent yaa.. i think TRON movie is membantu

ok sooo...

first raya memang tunggu takbir raya la kan, sayu je kalau dengar takbir mendayu-dayu, nak nak kalau macam kita ni yang jauh bermastautin dari keluarga, but itulah takdir kita. ok malas nak ayat tangkap leleh.. raya pertama aktiviti kitorang is mandi raya, pakai baju raya, bersalaman raya, makan rendang raya, dan pergi beraya.. thats it!

ya thats it.. normal la kan...hmmm apa nak buat lagi? takkan nak gi masuk x-factor pula gi duduk ngan ular sawa atau cium katak atau jamah lemang depan harimau.. atau..

takkan nak gi zoo pulak jumpa FENG YI dan FU WA.. ahahaha

tapi tak mustahil ada je kan orang buat aktiviti di atas di hari raya pertama.

kitorang takdenye.. normal life je, non extraordinary people.. melainkan berlaku proses mutasi dalam darah dan...

malaysia adalah negara yang sangat bertuah, malaysia mempunyai ekosistem yang......... ahaha

ok la nak bagi gambar raya, sila jangan muntah.. saya suka royal blue, fefeeling Ragad taib mahmud gitu.. oh no.. ahaha takde maknenye

SELAMAYT HARI RAYA DARI KAMI SEKELUARGA

HI, SAYA ABANG.. NAK DUIT RAYA TUNGGU SAYA JADI JUTAWAN BOLEH?


kak ipaq kami ha.. bizi bizi woiii..

caption yang sebenar, 'sya..sya.. tunggu along betulkan tudung along, ko jangan amik gambar along dulu, jap sya, jap sya...' ahaha my KIL yang happening.. (KIL means kakak-in-law lah)

 
melantak lemang, rendang, tupat, nasi impit, biskut2an ayaq sirap....etc etc... nak makan apa lagi, macam biasalah... takkan makan roti canai pulak kan?



hubby's nephew and niece.. all cutest evah


this is me, jarang iols tunjuk muka kat blog i tapi sebenarnya nak tunjuk baju iols tu yang gorgeous itu.. mesti korang nak tahu kan beli kat mana, iols beli kat ampang point aras 3, carik la kedai dlm tu..kalau jumpa.. syabas beteh

tak mampu mak pakai baju designer.. ahaha



ok inilah tiga buah hati busyuk2 iols, iols pun tak tau motif mereka bertiga posing tunjuk montot..

yang sebenarnya.. si kecik tu dah pandai naik satu anak tangga.. si abang dan kakak jadi bodyguard si kecikla.. kengkonon takut adik jatuh..


ok terus gerak semenyih dan beraya kat rumah mak teh kiah my husband side.. beraya kat sana.. ada rambutan lagi, manggis lagi.. wah langkah kanan lah ni......





my Prince, Irfan



kita tengah melawak dan borak2 dengan mak and mak tam ada pulak tukang amik gambar tak bagitau 1,2,3 CHEESE....! hah tu lah muka tengah bercakap saya..

nasib baik ko ada nak, kalau tak nampak tayar pancit mak.. mih mih mih...ngeeee..

ok.. raya kedua gi umah pak tam and mak tam sebelah hubby sajork.. takde cerita sangat.. sbb we ols plan nak ke utara pada malam raya kedua, tapi tak jadi.. raya ketiga kitorang melencong ke NUSAJAYA JOHOR, pergi SANRIO HELLO KITTY TOWN kat Putri Harbour Nusajaya.. tunggu next entry ok.

si shasha kannnn.. ko macam chipsmore kan.. sekejap ada sekejap takde.. kejap lagi kak cah upload muka k.. standbye!

thanks for stopping by! MamaQist

Thursday, June 5, 2014

RONALDO DI SIHIR OLEH 'SYAITAN HARI RABU'

Terkejut baca berita ni, nampaknya pengamal perubatan islam kat malaysia ni boleh tolong ronaldo untuk bunuh jin yang dihantar bomoh ini. Payah gak camni, lg sat fifa nak start. Ni fesyen rambut jalanraya tgh famous ni, ok teruskan membaca :)







Bomoh 'Syaitan Hari Rabu' ramal Ronaldo terlepas aksi Piala Dunia
Astro Arena | Kemas kini: Jun 05, 2014 (Diterbitkan pada: Jun 05, 2014 17:46 MYT)

Bomoh itu meramalkan bahawa Ronaldo akan terlepas Piala Dunia Brazil 2014 akibat kecederaan.
KUALA LUMPUR: Pemenang FIFA Ballon d'Or 2013, Cristiano Ronaldo mungkin terlepas beraksi pada pentas terbesar bola sepak dunia di Brazil yang bermula kurang dari dua minggu dari sekarang.

Ronaldo yang tercedera semasa kemenangan perlawanan akhir Liga Juara-Juara Eropah bertemu Atletico Madrid, tidak beraksi sejak 25 Mei akibat masalah tendonitis pada lutut kirinya. Pahanya juga dikatakan masih mengalami masalah.

Disebalik kecederaan pemain yang digelar CR7 itu, terdapat fakta yang lebih menggerunkan, seorang bomoh Ghana mengaku bertanggungjawab memastikan pemain Portugal itu tidak akan beraksi walau seminit pun.

Portugal berada di dalam Kumpulan G yang juga merupakan kumpulan maut bersama Jerman, Amerika Syarikat dan Ghana.

Bomoh tersebut Nana Kwaku Bonsam, yang namanya bermakna "Syaitan Hari Rabu" telah meramalkan bahawa Ronaldo akan terlepas Piala Dunia Brazil 2014 akibat kecederaan sejak bulan Februari lagi.

Dalam satu wawancara bersama sebuah stesen radio di Ghana, Bonsam berkata "Saya tahu dengan teliti kecederaannya, saya kini memerhatikannya.

"Saya memang serius. Minggu lepas saya telah mencari empat ekor anjing dan mendapatkan bahan yang saya perlukan untuk memastikan saya dapat menghasilkan 'Kahwiri Kapam' (formula ajaibnya).

"Sudah empat bulan saya berkata yang dia tidak akan beraksi di Piala Dunia kali ini, atau sekurang-kurangnya memastikan yang dia tidak beraksi menentang Ghana.

"Kecederaannya tidak dapat di sembuhkan oleh mana-mana doktor kerana mereka tidak dapat mengesan sebabnya kerana saya menggunakan ilmu ghaib. Hari ini mungkin lututnya bermasalah, esok pahanya dan kemudian bahagian lain akan bermasalah pula."

Pada hari Selasa, Ronaldo hanya mampu berlatih berasingan bersama-sama rakan senegara Raul Meireles, Beto dan Pepe yang juga tercedera di pusat latihan mereka di New York sebelum ke Brazil.

Dia juga terlepas aksi persahabatan antarabangsa bertemu Greece pada hari Sabtu lalu yang berkesudahan tanpa jaringan.

Portugal akan turun beraksi berdepan Mexico pada hari Sabtu ini disusuli Republik Ireland pada Selasa depan.

Mereka akan bertemu Jerman pada perlawanan pembukaan Piala Dunia 2014 Jun 17 nanti. -- Astro Arena


- Posted using BlogPress from my iPad