Wednesday, October 12, 2011

Hongkong: hari pertama di HK

bismillahirrahmanirrahim

Teringat ketika bercuti ke hongkong, suami bawa jalan2 melihat alam, syukur alhamdulillah. our route ke hongkong menaiki pesawat MAS MH072.


dah nak sampai ke destinasi


suasana dalam lapangan terbang di hongkong


sampai lobby hotel..bukan kameraku yang senget..memang design lobby macam ni..senget


sangat selesa..


keluar berjalan-jalan ke Tsim Sha Tsui..otw


lalu kat stesen terakhir MTR hongkong..mcm LRT kat malaysia


Suasana MTR HK..kalau nak pergi shenzhen boleh via MTR.


SOGO hongkong


tempat shopping LV..tapi tak sempat masuk pun..sibuk mencari restoran halal


Hotel Kowloon Hongkong


Hotel Kowloon


my baby dah penat



this girl (cashier watson) shout for me.."no photo..no photo".......LOL..ai nak juge ur foto..nak abadikan 'face of hongkong' dalam simpanan..tett




this place memang syurga shopping..survey IPAD kat area Tsim Sha Tsui..murah than malaysia..bcoz their tax murah dari Malaysia..kalau nak shopping minyak wangi..baju..beg ke..Tsim Sha Tsui adalah tempatnya..



finally..makanan terhidang depan mata..but me very fussy kalau bab makan ni. Tak payahla cerita apa yang cerewet tu. Laparla macammana pun, kalau tak boleh telan, goodbye je lah makanan tu. Siap kena marah oleh suami sebab tak nak makan.."awak tu mengandung..makanlah sikit..."..."mama kenyang dah tadi makan maggi kat hotel".. :-)

.............degillll..

amat susah mencari restoran halal di hongkong..kalau ada pun tetap was-was.




macam karipap, macam samosa pun ada..


nama restoran ni..Shama Indian Pakistan Food- dekat hujung sign board ada tulis HALAL..but sebab aku tak boleh telan, masa meninjau konsep yang di tonjolkan restoran..ternampak gambar tuhan depa..OMG..was-was menerjah..bila berlaku was-was, kena tinggalkan..


but finally..habess..sian depa lapar sangat, baru hari pertama dah merindui malaysia, sedapnya makanan malaysia, tomyam, masak lemak cili padi, sambal cili, masak merah, pindang..semuanya terbayang di otak ketika ini

selepas mengisi perut..kitorang berjalan2 sekitar Tsim Sha Tsui dan melalui 'jalan bawah tanah'. Istimewanya hongkong bila keluar bersiar-siar, kita tak perlu melintas jalan raya atau berasak-asak melalui kesesakan jalan raya seperti di Malaysia, kita boleh melalui jalan bawah tanah.



ini lah maps 'jalan bawah tanah'..banyak lorong boleh masuk ke mana nak pergi..tapi satu pun tak faham, kitorang terjah je, ikut kaki mana nak pergi..LOL


how nice this car's flat number..



Pondok telefon yang terdapat di hongkong..satu pun tak terdapat vandalisme terhadap pondok telefon mereka..i seriesly cakap..bukan tipu..bila nak bandingkan dengan malaysia, sana sini penuh dengan iklan along atau hasil seni graffiti yang tak berapa seni dekat badan pondok telefon kita..isk3..

sebenarnya malam pertama kat Hongkong ni kitorang menuju ke SYMPHONY OF LIGHT, pesta lampu lampi yang menujah langit hongkong diiringi muzik yang indah, amat cantik masyaallah, tapi sayangnya kameraku telah hang..(sebut dengan heng..)..makanya takdelah gambar suasana tu..

nantikan entri bersiar-siar di Hongkong pada hari kedua pada post akan datang..


thanks for stopping by! MamaQist

1 comment:

  1. Salam kenalan...tompang baca sikit....ambil tips...

    ReplyDelete