Tuesday, August 23, 2011

mari mengenal jenis-jenis ikan

salam all

Entry ini amat berguna untuk mereka yang baru nak mengenal jenis-jenis ikan. Ada antara kita yang belum mengenal jenis-jenis atau spesis ikan. Selagi bergelar bujang, selagi tu lah jenis-jenis ikan pun tak reti. Tahu makan..tapi nama ikan tak tahu..kalau tahu pun nama ikan yang paling femes je kot..macam ikan keli dan kerisi.

Entri ni juga mungkin disebabkan saya jahil bab-bab ikan. Kalau pergi ke pasar, saya hanya mampu memandang dari jauh ikan yang saya lihat. Tak berani nak beli, takut tak reti masak. mujur cik abang ni pakar dalam bab2 ikan. banyak jugala belajar dari suami tentang ikan. Walaupun pada asalnya background sayala yang paling dekat dengan alam ikan berbanding suami.

Idea buat entri ni juga sebab semalam saya baru balik dari negeri kelahiran Sabah dan singgah ke Pasar Basah Kota Kinabalu..rambang mata dibuatnya..tambahan ikannya segar-segar dan cantik-cantik. Al maklumlah duduk Kuala Lumpur ni kena bersedia dapat ikan yang isinya hancur dan tidak segar. Ada peluang balik kampung saya memborong bawa balik semenanjung. Bagaimana cara membawa balik ikan segar dari Sabah ada caranya. Insyaallah di entri lain akan kita kongsikan...Tapi oleh kerana saya ni jahil bab-bab ikan, maka saya tersalah beli ikan kegemaran suami..huhu bukan rezeki..jom layan gambar2 ikan dan namanya.

Ikan Aji-Aji

ikan Alu-Alu
ikan Aruan Tasik
ikan aya kurik
ikan Barat-barat
ikan bawal hitam
ikan bawal putih
ikan bawal selatan
ikan bawal tambak
ikan Bayan/batu
ikan belanak
ikan Beliak Mata
ikan Biji Nangka
ikan Bilis
ikan Bulan
ikan Bulus
ikan Cencaru
ikan cermin
ikan cenor/mengkerong/ubi
ikan cupak
ikan demuduk
ikan dengkis
ikan Duri
ikan Gelama
ikan Gerut-Gerut
ikan Jebung
ikan Jenahak
ikan Kembung
ikan Kembung Borek
ikan Kerapu
ikan kerapu Merah/bara
ikan Kerisi
ikan Kerisi Bali
ikan Tamok
ikan Aya Kurik
ikan Selayang
ikan Puput
ikan Malong
Image
Ikan Kuku
Image
Ikan Kitang
Image
ikan Kirong-kirong
Image
ikan ketutu
Image
ikan Jebong
Image
ikan Gerut-Gerut
Image
ikan Ekor Kuning
Image
ikan Daun Baru
Image
Ikan Gerepoh/among-among
Image
ikan Belitong
Image
ikan Belalang
Image
ikan Ayam/Barat-barat

Image
ikan Baji
Image
ikan Anjang-anjang
Image
ikan Kunyit
Image
ikan Biji Nangka
Image
ikan Buntal
Image
ikan Cermin
Image
ikan Dengkis
Image
ikan Parang
Image
ikan Kapak
Image
ikan Siakap
Image
ikan Tamban Sardin
Image
ikan Selar
Image
ikan Mudim
Image
ikan Sembilang
Image
ikan Pari
Image
ikan pari
Image
ikan Kurau
Image
ikan Landuk
Image
ikan Layur/Timah
Image
ikan Lidah/Sebelah
Image
ikan Loban
Image
ikan Lolong
Image
ikan lolong Bara
Image
ikan Malong
Image
ikan Merah/red snapper
Image
ikan Merah Berangan
Image
ikan merah coreng
Image
ikan Parang-Parang
Image
ikan Pelaling
Image
ikan Remong
Image
ikan Sagai
Image
ikan Selar
Image
ikan Selar kuning
Image
ikan Selar Pelata
Image
ikan Selayang/Sardin
Image
ikan Senangin
Image
ikan Siakap
Image
ikan Talang
Image
ikan Tenggiri Batang
Image
ikan Tenggiri Papan
Image
ikan Togok/Sebelah
Image
ikan Yu


thanks for stopping by! MamaQist

8 comments:

  1. wowo...banyaknya ikan

    ReplyDelete
  2. wahhh...best-best... banyak sungguh species hikan...

    ReplyDelete
  3. saya baru dapat tangkap ikan biji nangka tadi.rasa gembira sangat terus google species nie dalam internet.Saya tangkap dekat kawasan 7 air terjun kawasan tempat rumah saya.Harap,sudi2lah menjenguk ke blog saya ye.tq!

    ReplyDelete
  4. Wah tahniah dapat ikan.. Hehe

    ReplyDelete
  5. boleh update tak? gambar banyak hilang, terima kasih

    ReplyDelete