Friday, February 17, 2012

cara jaga luka pembedahan secara cesarean

salam dan assalamualaikum semua..

ek eleh mentangla dah sihat dan habis berpantang, aku dah boleh berlari2 ala atlet olympik sekarang..oh aku nak share cara menjaga luka bedah khususnya luka bersalin secara bedah (banyaknya perkataan bedah)

tips ini yang di kongsi oleh midwife kat ampang putri dan doktor zalina salleh sendiri, so aku gabungkan sekali.

pertama, kena bergerak! kalau korang dah balik ke rumah masing2, jangan asyik tidur dan baring saje.. sebabnya badan kita ni kalau landing baik atas katil shj, darah tak jalan.. bila darah tak jalan, luka bedah akan bernanah. sama la mcm u all tak flush toilet, air tangki akan berkarat.

kedua, jangan sapu apa2 kat luka samada minyak gamat ke, minyak pengasih ke.. JANGAN!! biarkan jek, nanti kalau sapu minyak gamat akan sebabkan parut korang jadi buruk. kalau korang perasan, dalam minyak gamat ada serbuk halus warna gelap, jika sapu pada luka, serbuk tu akan -terbenam ke kulit dan kekal di situ dan menyebabkan parut akan menjadi hodoh.

ketiga, keringkan tempat luka. selepas mandi pastikan tempat luka dikeringkan dengan sempurna, anginkan depan kipas kerr..sebab nanti kalau luka tak kering dengan sempurna, kuman akan membiak dan menyebabkan nanah.. kalau nanah menjadi teruk dah kos lagi nak gi cuci kat sepital..tui dak?

keempat, jangan angkat berat. kalaupun korang ni sepupu sepapat malik nor ke, jangan mengada nak angkat benda berat. kalau rasa nak tunjuk rajin pun simpan dulu niat tu.angkat berat ni bukan saja jahitan luka akan terbuka, malah rahim juga boleh jatuh.

kelima, minum air dengan banyak. jangan kawal kemasukan air dalam badan anda. badan sangat perlukan air. ok teorinya jika air kurang dalam badan, darah akan menjadi pekat dan proses penyembuhan luka akan menjadi lambat. minum air dengan banyak juga membantu mengeluarkan kesan2 bius atau ubat yang dimasukkan dalam badan. saya teramat tak berminat untuk ikut petua jangan minum air dengan banyak ketika berpantang takut nanti berbau hanyir dan basah ketika bersama. teori yang amat low education. bunyi macam seolah2 air yang masuk dalam badan hanya pergi ke tempat tuuttt tu je..tempat lain tak..kena ingat, seluruh badan perlukan air. terutama ibu yang menyusukan anak. minum air banyak okayy..nanti dehydrate pulak nanti.

keenam, makan protein dengan banyak termasuk ayam. orang tua2 kata jangan makan ayam nanti gatal, itu sebenarnya minda kita telah di set bahawa ayam tu gatal, sebenarnya tidak. kita perlu makan ayam untuk elakkan kekurangan nutrien. protein ni perlu untuk pembaikan tisu2 badan kita. kulit dah kena belah kena baiki semula. kalau kekurangan zat alamat lambatlah luka nak sembuh. satu lagi kena rela hati untuk menjamah ikan haruan. ikan haruan amat baik memulihkan luka bedah sebab tinggi kandungan kalsiumnya.

itu sahaja kot untuk hari ini

thanx for stopping by!

15 comments:

  1. Tq for ur info.. Sy amalkan semua yg kat atas tu.. Cuma luka ni sy letak gel gamat lukano gamogen tu.. Now nak masuk 20 hari.. Kena mkn ikan haruan smpai bila ye? Sbb now da abis stok la..

    ReplyDelete
  2. Ikut kmampuan awk, selagi boleh telan pati tu, teruskan, sbb bnda elok xde salahnye. Tp sy hanya mampu mnghabiskan 3 botol saje.. Heheh.. Jgn ikut sy

    ReplyDelete
  3. tq for the tips..saya baru 23 hari berpantang lepas czer..dalam family takde yg kena czer so mak tak tau mcm mana nk menjaga..hehe..dah dekat 3 mggu baru sapu minyak gamat kat luka sbb tukang urut kata dah kering..air mmg minum sgt banyak sbb breastfeeding...xtau plak untuk luka tu skALI..hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x yah letak pape dear..biarkan mcm tu je..sy byk terbaca pengalaman org lain mcmmn dia x perasan luka dia bernannah..dia igt dh kering..selamba badak p letak gamat la, aloeverala kat luka dia, akibat tindak balas bakteria, luka bernanah...errr takut je.. satu lg, pngalamn sepupu sy sendiri, dah setahun lebih dia bersalin czer, baru ni dia jupe doktor, then doktor said, eh u punya luka bedah ni belum kering lagi..terkejut beruk dia..dah setahun rupanya belum kering dan pulih..klu nk tahu luka tu dah kering atau belum, doktor kata klu luka masih warna merah, brmakna luka bedah yg ditoreh di sebelah dalam belum pulih lagi, kalau luka dah berwarna putih, luka dalaman dah ok juga...takutt je dgr kan..

      Delete
  4. hi mamaqist, tq for the info ;) saya berpantang dah nak masuk 10 hari..nk tanya ubat sapu yg doctor bagi tu saya sapu dekat luka..lepas beberapa jam saya notice ade macam nanah kt dlm luka tu..perlu blowdry dlu ke lepas sapu krim yg doct bagi tu?

    ReplyDelete
  5. hi mamaqist, tq for the info ;) saya berpantang dah nak masuk 10 hari..nk tanya ubat sapu yg doctor bagi tu saya sapu dekat luka..lepas beberapa jam saya notice ade macam nanah kt dlm luka tu..perlu blowdry dlu ke lepas sapu krim yg doct bagi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi aimi.. i think nanah tu datang dari luka yang tak di keringkan dengan sempurna selepas mandi. luka yang terdedah dengan kelembapan boleh menyebabkan jangkitan, bernanah tu lah.. yess better lepas mandi keringkan dulu baru letak ubat doctor.

      Delete
  6. Bagus info ni. Saya pon makan jugak ayam, even org tua ckp lau makan nanti gatal.
    . Tp bile mkn tak gatal pon. Ok je. Haruan pon saya mkn walaupon saya ni amat gelikan ikan tu. Skarang. Ni pon bru pas bedah cser. Saya lg la kene jage luke sbb ade kencing manis. Tp with diet kontrol gule dlm darah ok. Cume takot telebeh mkn gule naik and luke akan lambat semboh. Anyway, thanks for the tips. At least cinfident saye tu ade lg2 tang mkn ayam tu. :)

    ReplyDelete
  7. Bagus info ni. Saya pon makan jugak ayam, even org tua ckp lau makan nanti gatal.
    . Tp bile mkn tak gatal pon. Ok je. Haruan pon saya mkn walaupon saya ni amat gelikan ikan tu. Skarang. Ni pon bru pas bedah cser. Saya lg la kene jage luke sbb ade kencing manis. Tp with diet kontrol gule dlm darah ok. Cume takot telebeh mkn gule naik and luke akan lambat semboh. Anyway, thanks for the tips. At least cinfident saye tu ade lg2 tang mkn ayam tu. :)

    ReplyDelete
  8. Assalam mamaqist...best bc info awk..btw thx...saya nie br pas bedah sbb ngdung lua rahim...masuk ni da 2minggu......tp sy mmg sehari pas operate sy da blh jln...smp fisoterapist tepanjat sbb sy blh jln hahahah....sal...tp mmg x dinafikan bile pulang ke rumah sy pun byk bergerak gak.... dah masuk hari ke 5 tiada darah keluar dr faraj....spt sblm ini...lgpun sy kerap minum air dan mkn ayam...daging...lobak...bayam....sgala bagai...saya yakin allah bg saya sihat dan.usaha memakan makanan yg bersat... yp jika di tempat luka saya pula benang terasa mcm nak tertanggal means luka da kering luka.semakin mengecil ada 2kali parut luka tu mcm terkopek jd berair skit....saya amik sterril water n gauze serta betadine bersihkan luka tersebut...dan pas mandi mmg sy keringkan luka tersebut....dan saya makan gak pati haruan + gamat.....dah 16 botol saya minum.....skg saya da kua g jenjalan dgn suami tp sy br 2 mggu jd naik kete tu sakit bile jlnraya yg terhentak2.........thx sekadar perkongsian pembaca

    ReplyDelete
  9. Assalam mamaqist...best bc info awk..btw thx...saya nie br pas bedah sbb ngdung lua rahim...masuk ni da 2minggu......tp sy mmg sehari pas operate sy da blh jln...smp fisoterapist tepanjat sbb sy blh jln hahahah....sal...tp mmg x dinafikan bile pulang ke rumah sy pun byk bergerak gak.... dah masuk hari ke 5 tiada darah keluar dr faraj....spt sblm ini...lgpun sy kerap minum air dan mkn ayam...daging...lobak...bayam....sgala bagai...saya yakin allah bg saya sihat dan.usaha memakan makanan yg bersat... yp jika di tempat luka saya pula benang terasa mcm nak tertanggal means luka da kering luka.semakin mengecil ada 2kali parut luka tu mcm terkopek jd berair skit....saya amik sterril water n gauze serta betadine bersihkan luka tersebut...dan pas mandi mmg sy keringkan luka tersebut....dan saya makan gak pati haruan + gamat.....dah 16 botol saya minum.....skg saya da kua g jenjalan dgn suami tp sy br 2 mggu jd naik kete tu sakit bile jlnraya yg terhentak2.........thx sekadar perkongsian pembaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takutnye dgr cerita awak..ehehe..semoga cepat sembuh

      Delete
    2. Saya dah 17 bersalin caeaeran....ader lelehan kt belah tepi lama2 cm ader nanah...saya sapu ubat yg dr bg..ttill bernanah...boleh tanya...camner ek...kene jumpa dr lg ker...riaau aaya.

      Delete
    3. Saya dah 17 bersalin caeaeran....ader lelehan kt belah tepi lama2 cm ader nanah...saya sapu ubat yg dr bg..ttill bernanah...boleh tanya...camner ek...kene jumpa dr lg ker...riaau aaya.

      Delete
    4. Saya dah 17 bersalin caeaeran....ader lelehan kt belah tepi lama2 cm ader nanah...saya sapu ubat yg dr bg..ttill bernanah...boleh tanya...camner ek...kene jumpa dr lg ker...riaau aaya.

      Delete